لوگو-انجمن مفاخر معماری ایران-بلاگ

به نام خدا

دویست و هفتاد و پنجمین گفتمان هنر و معماری

موزه ها در غربت به مناسبت روز جهانی موزه و میراث فرهنگی

“وقتی موزه ها هم در شهر خودشان احساس غربت می کنند” این حکایت موزۀ  شهر قزوین است که علیرغم داشتن آثار فاخر، به دلیل گلایه هائی که مردم از شرایط بازدیدش دارند، سوت و کور است. رئیس اداره میراث فرهنگی شیروان می گوید: در سالهای گذشته با وجود اینکه موزه تاریخی شهر شیروان در دست ساخت بود، شهروندان از نبودِ موزه در این شهر گلایه مند بودند، ولی هم اکنون با گذشت بیش از یکسال از افتتاح آن فقط چندین بار دانش آموزان از سوی مدارس از آن بازدید کردند و در این زمینه هیچ گونه استقبالی از سوی عامه مردم صورت نگرفت.

موزه ها، به عنوان عنصر فرهنگ ساز جامعه، مهر تاییدی هستند بر اصالت فرهنگ و اندیشه در بین جوامع امروزی که همچون پل ارتباطی میان نسل های گوناگون بشری ( و ایجاد احساس هویت و تعلق اجتماعی به پیشینِۀ خود) عمل می کنند. موزه ها همواره، چشم به راه نگاه های جستجوگری هستند که رازهایشان را از پس تاریخی خفته در دل هزاران یادگار کهن بجوید، در هفته ای که به نام موزه نام گذاری شده، اما دیدار با این خانه های کهن حال و هوایی دیگر دارد. در تبریز، هفته موزه و میراث فرهنگی، مثل سال های گذشته در کمال بی خبری و غربت برگزار شد. این شهر، شهر خانه – موزه های تاریخی است. شهری که چند موزه تخصصی و ویژه اش در خانه های بازسازی شده، استقرار یافته و به همین دلیل، بازدیدکنندگان خاصی می تواند داشته باشد. افرادی که در کنار دیدن آثار تاریخی، خانه ای تاریخی با سبک و سیاق معماری اصیل منطقه را هم می بینند و در اتاق های تو در تو و رنگانگ این خانه ها سیر و سلوکی ویژه می یابند.

دانش موزه و موزه داری، گنجایش گسترده ای دارد و دربرگیرنده فنون و ادبیاتی است که با واژه و چیدمان اشیای جادوئی، برای کسانی که به گونه ای با شعر وادبیات و مجسمه سازی و معماری و نقاشی و سینما و تئاتر سرو کار دارند، الهام بخش است.

نه سخن از جهانگرد است و نه سخن از گردشگر داخلی وفصل گردشگری و یا صنعت توریسم، بلکه سخن از مردمِ کوچه و بازار است و از آموزگار گرفته تا دانش آموز و دانشجو و خانه دار، که موزه ها را فراموش کرده اند و لزومی نمی بینند که سالی یکبار، موزه بروند. اما در کشور ما، سکوت موزه ها، آزاردهنده است، موزه ها در کنار سینماها و تئاتر و کتابخانه ها و مکان ها سرپوشیده فرهنگی، خالی از تماشاچی است.

در دویست و هفتاد و پنجمین گفتمان هنر و معماری که به مناسبت روز جهانی موزه و میراث فرهنگی، به چگونگی و علل عدم استقبال مردم عامه از موزه کشور می پردازد، آقایان شهریار سیروس، علی ملکی و علی اکبر نصرآبادی سخن خواهند گفت، که با نمایش فیلم همراه است. دبیر پنل گفتگو آقای ابوالحسن میرعمادی هستند.

زمان: چهارشنبه ۲۶ اردیبهشت ماه ۱۳۹۷ از ساعت ۱۵:۳۰ الی ۱۷:۳۰

مکان: موزه هنرهای دینی امام علی (ع) خیابان ولیعصر (عج) – بالاتر از ظفر – بلوار اسفندیار – شماره ۳۵